K Vánocům prostě neodmyslitelně patří také perníčky, avšak pokud patříte k lidem jako já, trvá Vám extrémně dlouho než si vyberete vykrajovátka, a poté tak trochu zjistíte, že už perníčky vůbec péct nestíháte. Proč? Protože perníčky se pečou minimálně 3 týdny před Štědrým dnem. Prý... já toho názoru nejsem.
Takže... Co potřebujeme pro pečení? Samozřejmě vykrajovátka, a protože jsme jezdecké potřeby, podělím se s Vámi samozřejmě o má vykrajovátka a kde jsem je sehnala. Jak jinak než s vyobrazením koně.
1) Staré dobré zásoby - U těchto vykrajovátek již netuším, odkud se vzaly. Občas dárky, občas přinesla maminka ;-)
2) Letošní úlovky
a) - hlava koníka z Doma-R, maloobchod s domácím zbožím zajímající se zejména o firmu Tescoma. Cena cca 30 Kč.
- 400 g hladké mouky
- 140 g cukru moučky
- 50 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce dobrého tekutéh medu
- 1 lžiška jedné sdy
- 1 lžička perníkového koření
- 1 žloutek na potření po upečení
Postup:
-
Smíchejte všechny přísady v misce, přidejte i ostatní ingredience a ručně zpracujte na měkké homogenní těsto. Pokud máte kuchyňského robota, můžete použít jeho.
-
Hotové těsto je měkké a poddajné asi jako plastelína. Zabalte ho do mikrotenové fólie (igelitového sáčku) a nechte přes noc odležet v lednici.
-
Troubu předehřejte na 160°C a plechy na pečení. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi 0,5 cm, vykrájejte tvary (koníčky) a skládejte je na plech.
-
Pečte 8–10 minut a zdobte polevou teprve po vychladnutí.
Andrea B.