Vánoční perníčky aneb boříme stereotypy

K Vánocům prostě neodmyslitelně patří také perníčky, avšak pokud patříte k lidem jako já, trvá Vám extrémně dlouho než si vyberete vykrajovátka, a poté tak trochu zjistíte, že už perníčky vůbec péct nestíháte. Proč? Protože perníčky se pečou minimálně 3 týdny před Štědrým dnem. Prý... já toho názoru nejsem. 

Takže... Co potřebujeme pro pečení? Samozřejmě vykrajovátka, a protože jsme jezdecké potřeby, podělím se s Vámi samozřejmě o má vykrajovátka a kde jsem je sehnala. Jak jinak než s vyobrazením koně.

1) Staré dobré zásoby -  U těchto vykrajovátek již netuším, odkud se vzaly. Občas dárky, občas přinesla maminka ;-)

 2) Letošní úlovky

a) - hlava koníka z Doma-R, maloobchod s domácím zbožím zajímající se zejména o firmu Tescoma. Cena cca 30 Kč.

 

Postup:

  1. Smíchejte všechny přísady v misce, přidejte i ostatní ingredience a ručně zpracujte na měkké homogenní těsto. Pokud máte kuchyňského robota, můžete použít jeho.

  2. Hotové těsto je měkké a poddajné asi jako plastelína. Zabalte ho do mikrotenové fólie (igelitového sáčku) a nechte přes noc odležet v lednici.

  3. Troubu předehřejte na 160°C a plechy na pečení. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi 0,5 cm, vykrájejte tvary (koníčky) a skládejte je na plech.

  4. Pečte 8–10 minut a zdobte polevou teprve po vychladnutí.